Alessandro & Gian Natale Fantino

Monforte d’Alba | Piemonte | Italien

I hjärtat av en av Barolos mest berömda sluttningar, Bussia i kommunen Monforte d’Alba, hittar vi vingården Cascina Dardi. Dardi ägs i sin helhet (8 hektar) av familjen Fantino som drivs av bröderna Alessandro och Gian Natale Fantino. Alessandro jobbade i tjugo år som vingårdsansvarig för Bartolo Mascarellos vingårdar innan han 1998 anslöt vid broderns sida för att tillsammans satsa på familjeegendomen. Inte helt osökt finns det likheter i filosofi.

Cascina Dardi handlar om lera och sand på sydligt exponerad sluttning, mitt i Bussia. Här odlar man mestadels nebbiolo och en liten del barbera. En stor del av stockarna är gamla, uppåt 65 år, vilket ger Baroloviner med ett djup som de yngre stockarnas frukt inte har. Från de yngre nebbiolostockarna väljer man därför att göra ett lekfullt och drickvänligt vin som man kallar Rosso dei Dardi. Bröderna Fantinos Barolo är fullmatade för ett lång liv men med en mjuk sida och en parfym som gör dem tillgängliga unga.

Brödernas filosofi handlar mycket om sunt förnuft. I vingårdarna sköts rankorna med respekt för naturen och man är noga med att bevara de naturliga jäststammarna så att vinerna kan jäsa utan tillsatt jäst. I källaren är filosofin mycket traditionell, med långsam jäsning och mycket försiktig extrahering. Den charmiga Rosso dei Dardi buteljeras innan sommaren efter skörd för att bevara sin friskhet och energi. De klassiska Barolovinerna jäser långsamt i öppna träkar och lagras upp till fem år på gamla botti följt av ytterligare minst ett år i flaska innan de släpps ut på marknaden, relativt drickfärdiga.