Champagne Étienne Calsac

Calsac

Avize | Champagne | Frankrike

Familjen Calsac har odlat vin i Côte de Blancs sedan länge men det är först med Étienne Calsac som man börjat buteljera Champagne under eget namn. Étienne är uppväxt i Reims men spenderade stora delar av sin barndom hos sina farföräldrar i Avize, som odlade druvorna men sålde dem vidare till de stora husen. Efter att ha gått fem år i vinskola i Avize och spenderat praktik i Kalifornien, Kanada och Nya Zeeland, tog Étienne anställning som assisterande vinmakare hos Bruno Paillard i Reims, medan planerna på att återta familjens vingårdar i Côte de Blancs tog form. 2010 var det så dags. Étienne startade firman Champagne Étienne Calsac, lät bygga vineri och källare i Avize och avslutade kontrakten med de stora husen. Från och med nu skulle han göra Champagne i eget namn från de knappa tre hektaren vinmark familjen ägde. Sedan dess har stilen förfinats och Étienne Calsac har blivit ett namn att räkna med i den nya vågen unga odlare från Champagne.

Familjen Calsacs ägor är utspridda över de tre byarna Avize och Grauves i Côte de Blancs samt Bisseuil i Marnedalen. Jordmånen varierar från kalk och krita i Avize och Grauves till leriga jordar på kalksten i Bisseuil. Odlingarna är uteslutande planterade med chardonnay, på ofta över 30 år gamla stockar, och som odlas med ekologisk filosofi. På baksidan av familjens hus i Avize ligger den pyttelilla Clos de Maladries, som måste plogas med häst då det är för trångt för en traktor. I källaren är Étienne inte rädd för att experimentera sig fram till bästa möjliga vin, som han anser handlar om balans i första hand. Varje vingård vinifieras och lagras separat i tank eller ekfat. Minimalt med svavel och de mogna druvorna gör att dosagen oftast inte behöver överstiga 3 gram per liter för perfekt balans. Vinerna är rena och friska, med distinkt mineraliskt uttryck och anmärkningsvärd balans.