Champagne Frédéric Savart

Écueil | Champagne | Frankrike

Champagnefirman Savart Lemoine skapades efter andra världskriget av René Savart i Écueil. Från början var egendomen mycket liten och René vinifierade och buteljerade produktionen helt själv. Hans son Daniel tog successivt över under 70-talet och egendomen bytte så småningom namn till Daniel Savart. Under 80-talet växte firman till fyra hektar genom att Daniel köpte ett flertal små vingårdslägen. I början av 90-talet fick Daniel hjälp av sin son Frédéric i vingårdarna och 2001 anslöt Frédéric till verksamheten på heltid. Sedan 2005 är Frédéric ansvarig för hela framställningen från vingård till källare och firman har återigen fått nytt namn, Champagne Frédéric Savart. Frédéric har tagit egendomen till en nivå som gjort vinerna mycket eftertraktade, och den begränsade produktionen gör att man sedan några år tillbaka inte kan ta emot fler nya kunder.

Savart äger totalt fyra hektar vingårdar i de små byarna Écueil och Villers-aux-Noeuds på norra delen av Montagne de Reims i Champagne. Av de fyra hektaren är tre planterade med pinot noir och en hektar med chardonnay. Savarts ägor är spridda på närmare 50 olika små vingårdslägen runt byarna vilket gör arbetet i vingårdarna tidskrävande, på vissa platser rör det sig om endast några rader vinrankor som tillhör familjen. Montagne de Reims är en stor och varierande del av Champagneregionen med sluttningar i olika väderstreck. Sluttningen svänger mot öst vid Écueil där odlingarna bildar en amfiteater av perfekt exponerade vingårdar i ett relativt varmt mikroklimat med utmärkta förutsättningar för druvan pinot noir. Jordmånen består av kiselhaltig lera på kalkstensgrund. Tre kilometer österut från Écueil, vid byn Villers-aux-Noeuds, har Savart sin största vingård, Le Mont Benoit, drygt en hektar, mestadels chardonnay, planterad i karg jordmån av ljus kalksten.

Familjen Savart har från början varit vad man i Champagne kallar odlare, ägare av vingårdar som de själva framställer sina viner från, till skillnad från champagnehusen vilka ofta köper in skördade druvor till sin produktion. Frédéric har således full kontroll över sina vingårdar året runt och kan själv styra kvaliteten och sätta sin prägel på vinerna. Flera av Frédéric Savarts vingårdar planterades av hans farfar René utan omplanteringar sedan dess. De gamla stockarna är en viktig faktor i Frédérics strävan efter koncentrerade och mineraliska viner. Hård beskärning på våren och noggrann sortering av skörden hjälper till att hålla skördeuttaget långt under regionens generöst tillåtna maxnivåer. I källaren fanns inte ett enda ekfat på Daniels tid men Frédéric har experimenterat med nya och begagnade ekfat med olika ursprung för jäsning och lagring. Det senaste tillskottet är ekfat med ek från skogen ovanför hembyn Écueil. Frédéric föredrar låg dosage i de färdiga vinerna för att framhäva mineraliteten.