Clos Puy Arnaud

Castillon Côtes de Bordeaux | Bordeaux | Frankrike

Familjen Valette etablerade sig som framgångsrika vinhandlare i Bordeaux redan före andra världskriget och Alexandre Valette förvärvade på 1940-talet två av högra strandens idag mest berömda vinslott, Château Troplong-Mondot och Château Pavie. Alexandre lät de båda egendomarna gå i arv till sina barnbarn men ett av dem, Thierry Valette, var inte intresserad utan valde istället att följa sin stora passion för musik och dans. Först senare vaknade Thierrys intresse familjetraditionen och han skolade om sig till vinmakare med praktik hos kusinerna på deras vinslott. År 2000 var Thierry redo att stå på egna ben och förvärvade egendomen Château Pervenche i Côtes-de-Castillon som han döpte om till Clos Puy Arnaud efter platsens historiska namn. Sedan dess har Thierrys kompromisslösa kvalitetssträvan gjort Clos Puy Arnaud till en av områdets ledande egendomar.

Appellationen som sedan 2009 heter Castillon Côtes de Bordeaux ligger alldeles öster om Saint-Émilion på Dordogneflodens högra strand. Här består jordmånen av calcaire à astéries, en hård typ av kalksten med små fossiler, som täcks av ett mycket tunt lager lerig jord. Växtsäsongerna är ofta utdragna tack vare de atlantiska vattenströmmarnas förmåga att reglera temperaturerna. Druvsorterna som trivs bäst i på Bordeauxs högra strand är merlot och cabernet franc. Thierry är särskilt förtjust i cabernet franc och låter alltid druvan spela en avgörande roll i sina viner.

När Thierry förvärvade Clos Puy Arnaud var egendomen konventionellt odlad och jordarna kompakta och relativt livlösa. Thierrys första uppgift blev att återställa balansen i odlingarna och återge jorden dess liv, en uppgift som tar tid och som först efter flera års intensivt arbete ger märkbara resultat både i jorden och i vinerna. Det handlar om att ge druvorna så bra förutsättningar som möjligt att växa i en naturlig miljö utan kemikalier eller bekämpningsmedel och där biologisk mångfald är en självklarhet. För Thierry handlar jobbet i källaren mest om att bibehålla de fina druvornas egenskaper. Manuell skörd, noggrann sortering och avstjälkning följs av en sval och varsam maceration innan jäsningen tillåts sätta igång. Druvmusten jäser utan tillsatt jäst och vid högst 26 graders temperatur för mjuk urlakning av färg och tanniner. Thierry använder noggrant utvalda ekfat och aldrig mer än 25 procent ny ek för mognadslagringen. Målet är fruktiga och mineraldrivna viner med strukturen att utvecklas med lagring.