Clos Salomon

Givry | Bourgogne | Frankrike

Clos Salomons historia går mer än 700 år tillbaka i tiden. På 1300-talet var vinet berömt och närmast att betrakta som husvin hos påvarna i Avignon och senare mycket omtyckt i Henrik IV av Frankrikes hov. Flera historiska referenser nämner Clos Salomon som Chalonnais Volnay, sannolikt på grund av likheterna i terroiren och vinerna. Clos Salomon har sedan 500 år varit i händerna en och samma familj, och drivs idag av familjens senaste arvinge, den karismatiske Ludovic du Gardin. Tack vare sin unika terroir, anrika historia och den ambitiösa Ludovic levererar Clos Salomon idag sensationellt mycket vin för pengarna.

Inklämt mellan La Côte d’Or i norr och Maconnais i söder ligger de 25 km sluttningar som kallas Côte Chalonnaise. I detta sömniga landskap odlas chardonnay och pinot noir på jordmån som liknar Côte de Beaune. Clos Salomon, med sitt mäktiga sju hektar stora monopole-läge med samma namn, ligger perfekt på en perfekt exponerad sydsluttning i kommunen Givry. Clos Salomon är klassad Givry Premier Cru för sitt unika läge och är allmänt erkänt som områdets bästa vingård. Ludovic har hela monopolet planterat med pinot noir, på stockar som idag är i genomsnitt 50 år gamla. Jordmånen påminner här mycket om Volnay, dock med något svalare mikroklimat som ger viner med förtjusande parfym och gnistrande röd frukt i elegant stil.

Clos Salomon har tack var sin storlek och omgivande skogsområden lysande förutsättningar för naturlig vindodling. Kemikalier är helt uteslutet och vingården plogas med häst för att inte komprimera de livfulla jordarna. Skörden sker för hand, där frukten samlas i 10-kilos backar, via skottkärra, in i vineriet som ligger i skogsbrynet vid toppen av vingården. Några dagars kallmaceration följs av spontan jäsning, pressning och lagring i 12 månader på traditionella ekfat, varav runt en fjärdedel förnyas varje år. Ludovics är mycket sparsam med svavel under hela framställningen för att vinerna ska kännas levande när flaskorna så småningom öppnas.