Domaine Binet Jacquet

Binet-Jacquet

Faugères | Languedoc | Frankrike

Vännerna Olivier Binet och Pierre Jacquet startade 1999 tillsammans sitt livs äventyr, Domaine Binet Jacquet. De köpte några hektar oplanterad mark i utmärkta lägen, med övertygelsen att de här skulle kunna odla druvor och skapa vin av högsta kvalitet. Efter två års hårt arbete med jorden kunde man på våren 2001 plantera sina första vinstockar. Från rankornas femte växtsäsong skördades druvorna till Domaine Binet Jacquets allra första vin, som man fick hjälp att vinifiera hos grannen Didier Barral. Sedan dess har Olivier och Pierre lyckats komma över ytterligare några hektar vingårdar och en egen liten källare inne i byn Faugères. Egendomen uppgår idag till totalt nio planterade hektar, en storlek som gör att Pierre med assistans av sin fru Peggy klarar den dagliga driften medan Olivier försöker vara på plats så mycket som möjligt vid sidan av sitt heltidsjobb i Schweiz.

Faugères är en liten appellation med totalt 1900 hektar planterade vingårdar som hör till regionen Languedoc i södra Frankrike. Jordmånen i Faugères är unik med sitt torra och steniga skiffer, en av Europas äldsta jordmåner. Liknande jordar finns bland annat i berömda vinområden som Côte Rôtie, Priorat och Moseldalen. Det porösa skiffret ger vinstockarnas rötter möjlighet att söka sig djupt ner i marken där de alltid kan hitta fuktighet under de torra sommarmånaderna, en avgörande detalj för vinets kvalitet. Binet Jacquets vingårdar är spridda på 12 olika platser inom appellationen och består av de traditionella sydfranska druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre som kompletteras med carignan och cinsault. Det intensiva solskenet ger perfekta förutsättningar för druvorna att mogna och värmer upp skifferjordarna. Under de svala sommarnätterna, på cirka 350 meters höjd över havet, koncentreras aromerna samtidigt som skiffret släpper ifrån sig sin absorberade värme. Faugères ligger öppet både för svala vindar från Cevennerna i norr och den friska medelhavsbrisen i söder. Vindarna ger vingårdarna en naturlig ventilation och är en viktig faktor som håller sjukdomar och skadliga insekter borta.

Olivier och Pierres delade övertygelse att jordarna måste brukas enligt naturliga metoder fick dem att redan från första spadtaget arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. Duon är noga med att biodynamiska principer måste handla om en äkta och djup förståelse för balansen i jordarna och plantorna, aldrig om ett sätt att marknadsföra vinerna. Kemikalier och tunga maskiner leder till livlös, kompakt jord, sjuka vinstockar och erosion. Sedan 2008 är egendomen certifierat ekologisk och 2010 fullföljdes den biodynamiska certifieringen. Vingårdarna är tätt planterade för att stockarna ska konkurrera mot varandra om näring och fukt, vilket ger färre druvor men betydligt högre kvalitet. Arbetet med jordarna i vingården är helt avgörande för Pierre och Olivier. De biodynamiska principerna och låga skördeuttagen ger en naturlig friskhet och framhäver mineraliteten i vinerna. När druvorna uppnått perfekt mognad kallas vänner och familj in för att skörda. Sortering och avstjälkning följs av långsam jäsning på tank och gamla ekfat med manuell nedtryckning av skalmassan, pigeage, en gång per dag. Mot slutet av mognadslagringen, som tar mellan 10-24 månader, sker blandningen där målet är viner med finess och elegans. Normalt räcker det svavel som jästen naturligt producerar för att skydda vinet under hela dess uppfostran och först vid buteljering tillsätts minimalt med svavel för att skydda vinet i flaska.