Domaine de Marcoux

Châteauneuf-du-Pape | Rhône | Frankrike

Familjen Armenier kan spåra sitt ursprung i Châteauneuf-du-Pape mer än 700 år tillbaka i tiden men det var först när Philippe Armenier tog över familjens vinodlingar i början av 1980-talet som man började buteljera vin under egen etikett. Namnet Domaine de Marcoux tog man från kvarteret i hembyn där familjens källare låg. Philippe var influerad av Rudolf Steiners biodynamiska filosofi och ställde skyndsamt om odlingen till ekologisk, med certifieringen klar så tidigt som 1991. Philippes båda systrar anslöt till egendomen i mitten av 90-talet men inte långt därefter lämnade Philippe Frankrike för nya utmaningar i Kalifornien, där han idag är ett respekterat namn som konsult för vinproducenter. Kvar på Domaine de Marcoux blev systrarna Catherine och Sophie Armenier som sedan dess, med stor passion, gjort att vinerna från Domaine de Marcoux tillhör några av de mest eftersökta från Châteauneuf-du-Pape.

Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen är en av Frankrikes mest berömda vinbyar. Klimatet i denna soliga del av landet är torrt och hett. Den friska mistralvinden hjälper till att balansera de höga sommartemperaturerna och håller fukt och sjukdomar borta i vingårdarna. Inom appellationen Châteauneuf-du-Pape samsas flera distinkt olika jordmåner om utrymmet, från karga och kalkstensrika jordar, via sand och grus till vingårdar helt täckta av de berömda runda stenarna, les galets. Grenachedruvan dominerar odlingarna men både syrah och mourvèdre spelar viktiga roller för att skapa balans i vinerna. Utöver sina vingårdar inom Châteauneuf-du-Pape äger systrarna Armenier gamla vinstockar i två vingårdar alldeles utanför norra appellationsgränsen där man gör Côtes du Rhône.

Philippe Armenier var pionjär för ekologisk och biodynamisk odling i Châteauneuf-du-Pape när han tog över Domaine de Marcoux. Hans biodynamiska övertygelse smittade snabbt av sig på Catherine och Sophie som har drivit egendomen vidare i samma anda. Catherine är ansvarig för arbetet i vingårdarna där fokus ligger på respekt för naturen. Bekämpningsmedel och ogräsmedel är strikt uteslutet och alla druvor skördas för hand. De gamla vinstockarna, vars rötter har sökt sig långt ner i jorden, ger naturligt låg avkastning och koncentrerade druvor. Sophie leder arbetet i källaren där det handlar om att ingripa så lite som möjligt när druvorna ska bli till vin. Klasarna avstjälkas och musten får långsamt jäsa till vin på egen hand, helt utan tillsatt jäst eller enzym, för att spegla terroirens naturliga uttryck. Mognadslagringen sker på traditionellt vis, i stora cementtankar och tronconiques (stora ektankar med konisk form), till dess vinerna bedöms redo för buteljering. Renhet, balans och elegans är nyckelord i systrarna Armeniers vinfilosofi.