Domaine des Hauts Baigneux

Azay-le-Rideau | Loire | Frankrike

Nicolas Grosbois och Philippe Mesnier skapade 2012, med utgångspunkt i några hektar övergiven vinmark i Azay-le-Rideau, egendomen Château de la Cour au Berruyer. Nicolas, som är uppväxt i området, har alltid varit övertygad om potentialen för vinmarkerna här. Redan första växtsäsongen uteslöts kemikalier och man ansökte direkt om ekologisk certifiering. Efter att under kommande år ha utökat ägorna till totalt tolv hektar döpte man 2015 om hela egendomen efter platsen där det framtida vineriet skall byggas, Domaine des Hauts Baigneux, i Cheillé.

Mitt emellan Tours och Chinon i centrala Loire ligger byn Azay-le-Rideau. Förutom ett av Loiredalens finaste slott finns här utmärkt terroir för vinodling. Appellationen Touraine Azay-le-Rideau gäller bara för vita och roséviner och utgår från den svala dal som omger floden l’Indre. Röda viner från platsen klassas helt enkelt enbart AOC Touraine. Jordmånen blandar Loiredalens berömda kalksten Tuffeau, perfekt för chenin blanc, med leriga jordar rika på silex som även passar cabernet franc utmärkt. Den svala terroiren i Azay-le-Rideau ger krispiga och rejäla vita viner med en distinkt mineralitet, medan de röda vinerna går i sval och frisk stil.

Domaine des Hauts Baigneux odlar samtliga vingårdar utan kemikalier och sedan 2012 med ekologisk certifiering. Nicolas Grosbois är ansvarig vinmakare medan Philippe, med sin bakgrund som vinimportör, ser till att det finns marknad för vinerna. Innan det nya vineriet är på plats i Cheillé vinifieras egendomens viner hos Domaine Grosbois i Panzoult. Man håller vinerna från de olika vingårdslägena separerade så länge som möjligt för att kunna anpassa vinifiering och lagring efter den typ av vin som årgången gett varje individuell jordplätt. Filosofin för jäsning, skalmaceration och lagring genomsyras av en enkel strävan efter bästa möjliga vin och Nicolas och Philippe är inte rädda för att experimentera för att uppnå målet. Man är mycket återhållsam med svavel i vinerna.