Domaine Grosbois

Chinon | Loire | Frankrike

Domaine Grosbois drivs idag av den talangfulle Nicolas efter att han 2008 helt tagit över från sin far, Jacques. Nicolas har sedan dess styrt arbetet i vingårdarna med stor respekt för vad naturen ger honom.

Efter att ha utbildat sig i vinskola spenderade Nicolas sju år som konsulterande vinmakare i fyra olika världsdelar. Under denna tid samlade han på sig erfarenheter från flera olika druvsorter och vitt skilda växtplatser. Lärdomarna tog han med sig tillbaka till Chinon där han under två år arbetade vid sin fars sida på familjens egendom innan Nicolas helt tog över ansvaret. Idag sköts hela odlingen utan kemikalier och sedan 2012 med ekologisk certifiering. Nicolas håller vinerna från sina 16 olika parceller separerade så länge som möjligt för att kunna anpassa vinifiering och lagring efter den typ av vin som årgången gett varje individuell jordplätt. Filosofin för jäsning, skalmaceration och lagring genomsyras av en enkel strävan efter bästa möjliga vin och Nicolas är inte rädd för att experimentera för att uppnå målet. Källaren är därför full av tankar och ekfat, både nya och gamla, i flera olika storlekar och fabrikat.

Byn Chinon har gett namn åt appellationen som omger den lilla floden Vienne, en biflod till Frankrikes längsta flod, la Loire. Här finns perfekt sydexponerade vinodlingar som nästan uteslutande är planterade med cabernet franc. Jordmånen i Chinon varierar från småsten, grus och sand närmare floden Vienne till sandiga lerjordar på kalkstensgrund högre upp på sluttningarna. Det svala klimatet och de långa växtsäsongerna, där skörden ofta inleds i oktober, ger druvorna möjlighet att utveckla fina aromer och smakintensitet.