Domaine Thillardon

Thillardon1

Chénas | Beaujolais | Frankrike

Paul-Henri Thillardon har varit omgiven av vin sedan barnsben. Under uppväxten i Beajulais södra utkanter var hans far ansvarig för det lokala kooperativet, och Paul-Henri tog tidigt över som ansvarig för kundmottagningen och provningsrummet. Efter ett par års vinskola satte så den då 22-årige Paul-Henri av på eget äventyr och startade Domaine Paul-Henri Thillardon 2008. Det började med 3 hektar vinmark i Chénas, som långsamt fått växa till dagens 12 hektar, lejonparten i och runt Chénas. Sedan ett par år har lillebror Charles anslutit vid Paul-Henris sida och egendomen har bytt namn från Paul-Henri Thillardon till Domaine Thillardon.

Brödernas vinmarker är fokuserade till fyra distinkt olika terroir inom appellation Chénas, ett av de nordligaste Cru Beaujolais. Jordmånen skiftar här från sandiga lerjordar med inslag av silex till steniga, karga granitjordar. Familjens stolthet är Chassignols, tre hektar gamla stockar, biodynamiskt odlat i mager rosa granit alldeles bakom vineriet i Chénas.

Paul-Henri lät sig tidigt influeras av en av Beaujolais ikoner, Jean-Louis Dutraive och har senare blivit god vän med flera andra toppnamn som Julie Balagny och Yvon Métras. Sedan ett par år tycker bröderna att allt har fallit på plats och deras viner motsvarar vad de hoppades uppnå när de startade Domaine Thillardon. Vinifieringen sker enligt semi-carbonique helt utan avstjälkning och med mycket lätt extraktion. Lagringen sker i betongkar och gamla ekfat innan vinerna buteljeras inom ett år från skörd. Hela egendomen är ekologiskt certifierad och sedan några år har man helt uteslutit användningen av svavel. Resultatet är skinande ren och elegant frukt med dansande mineralitet.