Julien Prével

Montlouis-sur-Loire | Loire | Frankrike

Efter flera år som lärljunge hos Frantz Saumon startade Julien Prével sin egen etikett redan 2012. De första två skördarna var dock obefintliga efter att frost och hagel drabbat vingårdarna så först med årgång 2014 kunde Julien presentera sitt första vin för världen. Målet är att långsamt från dagens två hektar vinmark till fyra, en storlek som går att sköta på egen hand. Juliens stora idol är Stéphane Cossais, som olyckligt gick bort 2009. Med bara två buteljerade årgångar under bältet finns redan likheter med Cossais stora viner, och vi räknar med att Juliens viner bara kommer bli bättre och bättre för varje år.

Montlouis-sur-Loire, eller bara Montlouis, ligger på Loireflodens vänstra strand någon mil öster om Tours. Klimatet är svalt i denna del av Frankrike och under hösten och vintern ligger ofta dimman tät i vingårdarna utmed floden. Jordmånen i Montlouis består i grunden av Loiredalens klassiska gulfärgade kalksten, Tuffeau, som täcks av sand och kiselhaltig lera med inslag av silex. De sandiga jordarna dränerar vinmarkerna och ger vinerna från Montlouis sin karaktäristiska mjuka charm.

Julien odlar sedan starten ekologiskt. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Skördedatum bestäms genom att smaka på druvorna, Julien väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Vinifieringen sker i Stéphane Cossais gamla källare som Julien har fått möjligheten att hyra. Några av faten är faktiskt från Cossais sista årgång (2008) men dessa är så gamla nu att de behöver fasas ut. Jäsningen får ske spontant utan tillsatt jäst eller svavel, och kan ta upp till ett år eller mer. Julien är övertygad om att storheten i Montlouis kommer fram med lång mognadslagring på ekfat i sval källare. Ofta innebär det buteljering, utan tillsatt svavel, uppåt två år efter skörd.