Lucien Aviet – Caveau de Bacchus

Montigny-lès-Arsures | Arbois | Jura | Frankrike

När Lucien Aviet återvände från tjänst i Algeriska kriget 1960 påbörjade han det som idag är Caveau de Bacchus. Luciens familj hade sedan 500 år tillbaka ägnat sig åt blandjordbruk i Montigny-lès-Arsures men Lucien bestämde sig för att fokusera jordbruket till vingårdarna. 1961 gjorde Lucien sin första skörd och efter ett tiotal år hade ryktet om hans fina viner spridit sig i trakten. Han fick smeknamnet Bacchus efter vinguden och hans källare blev Caveau de Bacchus. 1993 anslöt sig Luciens son Vincent till verksamheten och idag har Lucien Aviet formellt gått i pension och lämnat över egendomen i Vincents händer. Räkna dock inte med några större förändringar framöver. Lucien är i allra högsta grad fortfarande inblandad i den dagliga verksamheten och Vincent summerar sin filosofi med ”Jag vill göra viner som min far alltid gjort”.

Egendomen består idag av sex hektar vingårdar i Montigny-lès-Arsures, några kilometer norr om Arbois. Jordmånen är utmärkt för trousseau med hård kalksten och olika former av mörk märgel. Skördeuttagen är naturligt mycket låga och skörden sker alltid för hand, med samma team rutinerade plockare varje år. Från sina dryga tre hektar trousseau gör man fem olika vingårdsspecifika viner.

Källaren i Montigny är mycket traditionell där vinerna får bestämma sitt eget tempo. Oftast innebär det tre veckors skalkontakt och ytterligare 10 till 11 månaders lagring i foudres för de röda vinerna. För det vita upptoppade vinet, Cuvée des Docteurs, avvaktar man den malolaktiska jäsningen innan man börjar fundera på buteljering. Oftast sker det inom två år, men ett foudre av 2011 års version tog hela fyra år på sig att bli redo. Det mesta av den savagnin man odlar går till vinet Réserve du Caveau, som alltid uppfostras ”sous voile”, utan upptoppning. Kronan på verket är förstås Aviets Vin Jaune, som man kallar ”Cuvée de la Confrérie” tillägnad vinbrödraskapet i Jura. Enbart de bästa faten savagnin väljs ut till Vin Jaune som buteljeras i mycket begränsad volym.