Ludovic Chanson

Montlouis-sur-Loire | Loire | Frankrike

Ludovic Chanson visste redan som liten allt om vingårdarna i Vouvray, cykelvägen till skolan gick rakt igenom appellationen. Det var först långt senare, i samband med att han 2005 blev av med sitt jobb i läkemedelsindustrin, som han bestämde sig för att göra verklighet av drömmen att bli vinbonde. Efter två år i vinskola och gedigen praktik hos skickliga vinbönder i området fick han chansen att förvärva en nedgången egendom med sex hektar vingårdar i Montlouis-sur-Loire, där han 2009 kunde skörda sin första egna årgång.

Montlouis-sur-Loire, eller bara Montlouis, ligger på Loireflodens vänstra strand någon mil öster om Tours. Klimatet är svalt i denna del av Frankrike och under hösten och vintern ligger ofta dimman tät i vingårdarna utmed floden. Jordmånen i Montlouis består i grunden av Loiredalens klassiska gulfärgade kalksten, Tuffeau, som täcks av sand och kiselhaltig lera med inslag av silex. De sandiga jordarna dränerar vinmarkerna och ger vinerna från Montlouis sin karaktäristiska mjuka charm.

Ludovic odlar sedan starten ekologiskt. Jordarna arbetas med plog och om vegetationen mellan raderna av vinstockar blir för tät rycks den upp för hand. Skördedatum bestäms genom att smaka på druvorna, man väntar alltid tills druvorna är helt mogna, både med tillräcklig sockerhalt och helt utvecklade smakämnen. Vinifieringen genomförs utan att man tillsätter jäst och med så lite tillsats av svavel som möjligt. Jäsningen sker i ekfat av varierande storlek och ålder och får ta den tid den behöver, ofta till sent in på våren året efter skörd. Normalt sett buteljerar Ludovic sina viner någon gång under sommaren efter skörd, den exakta tidpunkten beror på hur vinerna smakar.