Podere Sante Marie – Marino Colleoni

Montalcino | Toscana | Italien

Marino Colleoni drev i ungdomen ett teknikföretag i Bergamo, som han sålde och köpte 1995 gården Sante Marie strax utanför stadsmuren på den norra sidan av Montalcino. Till gården hörde 1,5 hektar vingård planterad med sangiovese grosso. Vingårdarna krävde omplantering 1998 och Marinos första vin gjordes årgång 2000. Sedan dess har Colleonis viner blivit extremt eftertraktade för sin sanslöst eleganta tolkning av Brunello di Montalcino.

Vinrankorna är indelade i tre parceller, ungefär lika stora, och belägna söder, norr och väster om gården, på 470 till 500 meters höjd. Jordmånen är relativt lös och består av ungefär en lika delar sten, lera sand. Vinodlingarna drivs med så lite intervention som möjligt. Inga syntetiska kemikalier används och Marino är också mycket sparsam med användning av koppar och svavel. Biodiversitet i vingården är viktigt, och alla typer av naturligt förekommande växter och djur får leva i fred.

Marino vill inte göra kraftfulla, strukturerade viner, han letar istället efter maximal elegans. Vinerna ska kunna visa så många nyanser som möjligt från hans unika terroir. Alla druvor handplockas, varefter de pressas lätt och jäser med skalen i 2-3 veckor innan slutlig pressning.Vingårdarna vinifieras separat och beslut om vad som ska klassas Brunello, Rosso och eventuellt Riserva tas tidigast ett år efter skörden, ofta senare. Vinifiering och lagring sker i botti av Slavonsk ek med minimal rostning på storlekar från 500 till 2500 liter. Hela processen är spontan, inget läggs till eller tas bort och det finns ingen temperaturkontroll. Marino låter vinerna ligga ostörda i källaren under lagringen innan beslut om buteljering tas, först när vinet visar den aromatik och struktur som Marino söker. Buteljering sker utan klarning eller filtrering och vinerna lagras ytterligare minst 7 månader på flaska innan de släpps på marknaden.